Nieuws

| ELK BEDRIJF IS OF WORDT SLACHTOFFER VAN CYBERCRIME |


 

Er zijn twee soorten bedrijven, bedrijven die gehackt zijn en bedrijven die dat nog worden. Ieder bedrijf kan gehackt worden, wat in grote regelmaat tot faillissementen leidt. Hoe dit kan, leest u in onderstaande nieuwsbericht.

Hackers kijken naar de mogelijkheden om binnen te komen

Toch denkt 43% van de MKB’ers, dat zijn bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen. Dit is onterecht. De meeste hackers zoeken geen specifieke bedrijven uit, maar ze kijken eerst naar de mogelijkheden om binnen te komen. Als ze dat lukt, en dat kan bij ieder bedrijf, dan zoeken ze naar waardevolle bedrijfseigendommen. Gemiddeld is de schade per cyberincident: € 78.700 (!).

Continuïteit in gevaar

Een transportbedrijf werd onlangs gehackt. Dat had als gevolg dat zij niet alleen geld moesten betalen aan de hackers (en dan moet je nog maar zien hoeveel gegevens je terugkrijgt en in welke staat), maar ook dat de bedrijfsvoering drie dagen plat lag.

Hierdoor gaan veel bedrijven failliet. De afkoopsom die ze moeten betalen is niet waardoor ze ten onder gaan, maar het is de verloren productietijd.

Ondernemers komen er gemiddeld pas na 191 dagen achter dat ze slachtoffer zijn. Hoeveel hebben de criminelen in de tussentijd al kunnen zien?

ICT’ers vaak onbekwaam

Maar u heeft toch een ICT’er die voor de beveiliging zorgt?
ICT is mensenwerk en niet alle ICT-bedrijven leveren goede kwaliteit. ICT-bedrijven werken vaak met deadlines. Snelheid en gebruiksvriendelijkheid staan dan voorop. Beveiliging van gegevens kost vaak tijd en is soms minder gebruiksvriendelijk, dus wordt de beveiliging achterwege gelaten of in mindere mate toegepast. Tevens zijn ICT-bedrijven meestal niet verzekerd voor beroepsfouten, waardoor vermogensschade kan ontstaan. Cyberschade is meestal vermogensschade, dus kun je de geleden schade niet verhalen op je ICT’er.

Een cyberaanval overkomt mij niet?!

Als elk bedrijf slachtoffer is of wordt van cybercrime, waarom klinken cyberaanvallen dan als “een ver van je bed show” een incident die jou organisatie niet zal overkomen? Je hoort weinig tot niets over cyberaanvallen bij concurrenten. Dit komt omdat veel bedrijven zich schamen dat ze gehackt zijn. Daarom laten bedrijven zich niet uit over het feit of, en hoe ze gehackt zijn. Een cyberaanval betekent dat ze hun veiligheid niet op orde hadden. Ze publiceren hier niet over omdat ze hun veiligheid niet op orde hadden en dit zorgt voor reputatieschade.

Cyberaanvallen gebeuren, criminelen kunnen op dit moment met u aan het meekijken zijn en de impact van een cyberaanval is groot. Elk bedrijf is of wordt slachtoffer van cybercrime.

Wil u ook graag meer informatie over mogelijke cyberaanvallen en/of onafhankelijk advies over de cyber weerbaarheid van uw organisatie? Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij kunnen u verder helpen met het veiliger maken van uw organisatie!

Building your cyber resilience together!

Bronnen: Genova, M. (2014). Komt een vrouw by de H@cker. Meppel: Just Publisher. & Centraal Bureau voor de Statistiek. (2018). Centraal Bureau voor de Statistiek. Den Haag: CBS.