Nieuws

| HONDERDDUIZEND PATIENTGEGEVENS VAN NEDERLANDERS LIGGEN BIJ GOOGLE |

Uit onderzoek van het AD blijkt dat patiëntgegevens van honderdduizenden Nederlanders zijn opgeslagen op servers van Google Cloud. Ziekenhuizen zijn op de hoogte, maar de patiënten zelf niet. Privacydeskundigen en politici vrezen voor de veiligheid van deze gevoelige medische data.

Het gaat om de behandelgegevens van Nederlanders met kanker, diabetes, Parkinson en andere veelvoorkomende aandoeningen. Ziekenhuizen leveren deze data aan het commerciële bedrijf Medical Research Data Management (MRDM), die deze gegevens opslaat bij de Amerikaanse techbedrijf. MRDM heeft voor de Google-dienst gekozen vanwege de veiligheid van het bedrijf. Het Nederlandse bedrijf heeft ook gekeken naar lokale opties, zoals KPN, maar die vielen af.

Hoewel de patiëntgegevens versleuteld worden doorgestuurd naar Google, zijn privacyedeskundigen en politici kritisch. Ze vrezen dat de medische gegevens relatief eenvoudig zijn te ontsleutelen, bijvoorbeeld door Amerikaanse inlichtingendiensten, hackers of Google zelf. Daarnaast zijn de gegevens niet geanonimiseerd, maar gepseudonimiseerd. Dit betekent dat anonieme gegevens met de juiste sleutel inzichtelijk gemaakt kunnen worden, waardoor herleiding naar personen weer mogelijk is.

Wilt u voorkomen dat gevoelige informatie in handen komt van onbevoegden? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Bron: Bremmer, D., Klaassen N. (2019). Honderdduizenden patiëntgegevens verhuisd naar Google, kabinet vraagt om onderzoek. Algemeen Dagblad. Geraadpleegd op 4 april 2019, van https://www.ad.nl/binnenland/honderdduizenden-patientgegevens-verhuisd-naar-google-kabinet-vraagt-om-onderzoek~afab53a7/